Lezing over de Nedersaks in MFA de Botter te Kuinre

Op dinsdag 21 maart wordt er een lezing gegeven door Harry Scholtmeijer (dialectoloog) en Albert Bartelds (streekconsulent). Beide heren bekend van de podcast ‘De Nedersaksen’ in samenwerking met Hendrik-Jan Bökkers. Met gemiddeld 20.000 luisteraars per aflevering weten ze de mensen in Nederland te motiveren voor het inzetten van het dialect, daarnaast snijden ze verschillende interessante thema’s aan. Zeker de moeite om eens te luisteren via de socials.

Lezing

De inloop is vanaf 19.30 uur. De lezing zal om 20.00 uur starten. Voor niet leden vragen we een kleine vergoeding van € 3,--. Voor de pauze zal Harry ons meenemen in de geschiedenis van het dialect. Na de pauze zal Albert vertellen over het dialect van nu. Wat heeft het voor invloed in het werkveld bijvoorbeeld? Daarnaast zal Albert nog vertellen over projecten die nu spelen bij de Overijsselacademie voorheen, de IJsselacademie. Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen zijn van ongeveer 35 personen is het wenselijk om u op te geven via dit e-mailadres Zien we u dan?


Lezing: Een vergeten bibliotheekgeschiedenis op dinsdag 18 april in “De landerijen” te Oldemarkt

Op dinsdag 18 april neemt Mark Deckers ons mee naar de periode van de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over elf Joodse bibliotheekmedewerkers en met in het bijzonder voor onze streek, Julia de Vries toenmalig bibliotheekdirectrice van Steenwijk. Wat is hun verhaal en hoe is het allemaal met hen afgelopen?

Lezing

Mark zal ons in de lezing meenemen naar een vergeten/onbekende oorlogsgeschiedenis. “Eind 1940 eist de Duitse bezetter het ontslag van alle Joodse medewerkers in Openbare Bibliotheken. Elf bibliotheekmedewerkers raken bijna geruisloos hun baan kwijt. Ik ging op zoek naar de verhalen van hun levens. Verhalen over pijnlijk ontslag of in knop gebroken levens. Maar ook verhalen over het overleven van meerdere kampen of door moedig onderduiken. Verhalen over levens die bijna onder het stof leken te verdwijnen maar die het waard zijn om opnieuw in het licht te zetten”, aldus Mark Deckers. Om alvast een beeld te scheppen van de lezing is het de moeite om de volgende URL te gebruiken: https://www.youtube.com/watch?v=yijBDrMe_hw. Waar kunnen we Marc Deckers van kennen? Mark Deckers (1971) is van huis uit bibliothecaris en werkt tegenwoordig bij Rijnbrink als bestuurssecretaris. Hij is een specialist op het gebied van openbare bibliotheken en schrijft met regelmaat over de kleine bibliotheek-geschiedenissen. Eerder verscheen van zijn hand ‘Alles behouden, de oorlogsdagboeken van de Bibliotheek Deventer’. We hopen net zoals de laatste keer in “De Landerijen” te Oldemarkt bij de lezing van Niek van der Oord op een hele mooie opkomst. Inloop vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Voor leden gratis entree en voor niet-leden vragen we een kleine bijdrage van € 3,--. De consumpties zijn voor eigen rekening. Net als bij de vorige lezing over het onderwerp de Tweede-Wereldoorlog doen we ook graag weer een oproep aan de jongeren. Met als doel verhalen om door te geven.

Dit is de laatste lezing georganiseerd door de Historische Vereniging IJsselham. Na de zomervakantie hebben we weer een nieuw programma met een excursie en lezingen. Heeft u zelf ook ideeën/tips dan kunt u deze altijd sturen naar dit e-mailadres