Lezing maandag 18 november 2024 door Bert Meijerink.
Op maandag 18 november wordt er een lezing gehouden over de kunstbunker te Paasloo. Oud inwoner Bert Meijerink gaat vertellen over de historie, constructie, ligging etc. van deze bunker. Deze lezing wordt samen georganiseerd met de Historische Vereniging Steenwijk e.o.
Locatie: “Hoogthij” te Steenwijkerwold, Oldemarktseweg 117.
Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
Lezing donderdag 17 oktober 2024 door Marcel van der Meer.
Op donderdag 17 oktober staat een lezing gepland, verzorgd door Marcel van der Meer. Dhr. van der Meer gaat ons iets vertellen over de herkomst van de familie Muurlink, het Heilige Romeinse Rijk en de Reformatie.
Na de pauze over DNA-migraties, de herkomst van de Friezen en van zijn familie, met bekende namen uit de omgeving. Hij sluit af met de economische ontwikkelingen in de 19e eeuw.
Locatie: “De Landerijen” te Oldemarkt, De Weeren 1.
Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur
Een excursie voor jong en oud zaterdag 21 september 2024
De titel van deze uitnodiging luidt: Een excursie voor jong en oud. Maar de titel had ook kunnen klinken als: Een excursie van (het) nieuw(e) naar het oud(e). Wij als bestuur van de Historische vereniging IJsselham nodigen, u op zaterdag 21 september 2024 van harte uit voor de jaarlijkse excursie. Op het programma staat een bezoek aan kasteel Olt Stoutenburght in Blesdijke. Het kasteel is ontworpen en gebouwd door Gregorius Halman. Die van zijn sprookjesachtige beelden een werkelijkheid maakte.Het bezoek vindt plaats om 14:00 en de rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten zijn € 7,-- per persoon. Naar de locatie: Markeweg 37, 8398 GK Blesdijke is op eigen gelegenheid. Mocht u toch graag mee willen en u bent afhankelijk van anderen dan kunt u een e-mail sturen naar het bestuur. We zorgen dat u dan met iemand kan meerijden. Er is ongeveer plek voor 35 personen. Wat betekent dat aanmelden van te voren gewenst is. U kunt zich opgeven door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zien we u dan?
Via de volgende link kunt u alvast een indruk opdoen van een aflevering over het kasteel Olt Stoutenburght. Omrop Fryslân ging in 2019 in gesprek met kasteelheer Gregorius Halman.
Lijkt het u leuk: Meldt u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lezing Einsatzkommando in Steenwijkerwold op 22 april 2024
Op maandag 22 april wordt er een gezamenlijke lezing gehouden door de Historische Vereniging Steenwijk en omgeving en de Historische Vereniging IJsselham. De lezing wordt verzorgd door geschiedenisleraar Sjef Damhuis. Dit is de tweede keer dat de historische verenigingen samen een lezing organiseren. Daarom is er wederom gekozen voor de centraal gelegen locatie Hoogthij in Steenwijkerwold. Sjef zal de mensen meenemen naar een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Steenwijk en omgeving. Hij zal vertellen over de achtergronden van dit Einsatzkommando en die van hun slachtoffers.
SS-Hauptsturmführer Kurt Stiller
Op donderdagavond 14 september 1944 kwamen in het NSB-kringhuis aan de Meppelerweg in Steenwijk ongeveer vijftien personen bijeen. Ze waren bijeengeroepen door de enkele dagen eerder in Steenwijk gearriveerde SS-Hauptsturmführer Kurt Stiller. Het was zijn taak om met zijn Einsatzkommando, dat bestond uit een allegaartje van Duitsers, Hongaren, Roemenen en Belgen, informatie in te winnen over onderduikers en leden van het plaatselijke verzet. Bij de bijeenkomst met de Duitsers waren onder meer aanwezig: de NSB-burgemeester van Steenwijk J.P. de Lang en de leiders van de plaatselijke NSB. Het Einsatzkommando was afkomstig uit het Noord-Franse dorpje La Madeleine. Hier waren ze verantwoordelijk voor de moord en mishandeling van veel verzetsstrijders. Diverse mannen kenden elkaar al vanaf 1941 toen ze in Rusland actief betrokken waren met het vermoorden van Joden. Het brute optreden van de groep had tot gevolg dat binnen enkele weken na hun aankomst in Steenwijk negen personen werden geëxecuteerd. Later volgden nog meer executies door dit Einsatzkommando in de regio.
Oorlogstapes
Steenwijk in nazitijd staat ook centraal in het boek De Oorlogstapes. Dit boek werd in 2020 uitgegeven door de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en is geschreven door Teun Smit. Het boek is gebaseerd op een twintigtal geluidscassettes uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Vol met gesprekken met plaatselijke tijdsgenoten van de Tweede Wereldoorlog. Waarin ze vertellen over het (over)leven in Steenwijk onder nazivlag. Naast de gesprekken bevat het boek veel foto’s; ook vanuit de kant van bezetter. Dit bijzondere, historische tijdsdocument is nog steeds verkrijgbaar bij de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en bij Primera Steenwijks Boekhuys.
De inloop is maandag 22 april vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. De bijeenkomst is voorzien van een pauze. Leden van beide historische verenigingen mogen gratis naar binnen. Bent u geen lid dan vragen wij € 5,-. Het is wenselijk om u van te voren op te geven via het volgende e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..